Tüketici kredisi borcu olup ödemeyenlere yapılandırma avantajı getirilmiştir ancak ihtiyaç kredisi yapılandırma şartları neler olduğu bilinmelidir. İhtiyaç kredisi yapılandırması, tüketicilere büyük avantaj sağlamaktadır. Ancak kredi yapılandırmasından yararlanmak için bankanın takibe almama şartı bulunmaktadır.
Bu nedenle ihtiyaç kredisinin ödenemez duruma gelmeden önce yapılandırılmasında büyük yarar vardır. Yapılandırma için öncelikli şart, başvuru yaparken TC numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport ibraz edilmelidir. Yapılandırma tamamen talebe bağlıdır. Yapılandırma işleminden sadece ihtiyaç kredilerinin anapara veya faiz ödemelerini geciktirenlerin yararlanması mümkündür. Yayınlanan yönetmelikle kredi yapılandırmasından yalnızca kredi borcunu ödemekte zorlananlar yararlanabilmektedir. Yapılandırma için başvuru süresi bulunmamaktadır. Dileyen tüketici her zaman için yapılandırma başvuru yapabilmektedir.
İhtiyaç Kredisi Yapılandırma Şartlarında Vade Süresi
İhtiyaç kredisinde 60 aya kadar vade avantajı bulunmaktadır ve bu vade yeni ihtiyaç kredisi başvurusu yapanları kapsamamaktadır. 60 ay vadenin üzerine çıkılması söz konusu değildir ancak tüketicinin kredi yapılandırmasında daha kısa vade talep etmesi mümkündür. İhtiyaç kredisi yapılandırma şartları neler denildiğinde, başvurunun bankanın kredi kriterlerine göre değerlendirmesi söz konusudur. Ancak vatandaş lehine ek kriterlere göre de değerlendirilmesi mümkündür. Tüm değerlendirmelerin ise yasal mevzuat sınırları içinde yapılması zorunludur. Yapılandırma başvurusunda hayat sigortası gibi standart ürünlerin hayata geçirileceği bilinmelidir. Ancak yapılandırma başvurusu yapanlardan kefil istenmesi söz konusu olmamaktadır. Başvurularla ilgili bankanın herhangi bir ücretin alması imkansızdır. Ayrıca borç yapılandırmada vatandaşların aynı bankaya başvurması da mümkün olmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Yapılandırmasında Borç Miktarı Şartı Var mı?
İhtiyaç kredilerinin mevcut bankaya ya da farklı bankaya yapılan yapılandırma başvurularında borçlar için belli bir sınır yoktur. Borç miktarı 500 lira da olsa 100 bin lira da olsa en uygun faiz oranı ile yapılandırılması söz konusu değildir. Ancak yapılandırma başvurularında kredi borçlusunun gelir düzeyi incelenmekte, borcu ödeyip ödemeyeceği gibi kriterlere bakılmaktadır. Kredi borçlusunun gelir düzeyinin yapılandırma işleminden sonra oluşan kredi taksitlerini ödeyebilecek durumda olduğu görülürse işlem hemen başlamaktadır. Aksi takdirde yapılandırma başvurusuna olumsuz cevap verilebilmektedir. Yani ihtiyaç kredisi yapılandırma şartları neler denildiğinde kişinin gelirinin olması olduğu söylenebilir.